2011. szeptember 30.

Kirándulás Hiroshimába

Kihasználva a 4 napos munkaszünetet, és egyben megünneplendő a 45-dik születésnapomat, megleptem magam egy Hiroshimába szóló Shinkanzen jeggyel. Elég drága ajándék volt, mert az oda-vissza szóló jegy ára összesen 27.000 jen volt, ami a jelenlegi erős jen árfolyamon számítva kb. 260 Euro, illetve 60.000 forint volt. Na de ajándéknak nem illik nézni az árát.

Különben is. ha az ember közel 2 és fél évig Japánban él, Hiroshima a történelem egyik olyan helyszíne, amit feltétlenül látni kell.

A kora reggeli Nozomi szuperexpresszel indultam, ami az 520 km-es távolságot, ha jól emlékszem 5 helyen megállva, nem egészen 2.5 óra alatt tette meg. Ki lehet számolni, hogy mekkora átlagsebességgel száguld a vonat.

Sajnos elég borongós, esős nap volt Hiroshimában, de azért így is alaposan bejártam az atomba epicentrumának helyszinét. 1945-ben Hiroshima kb. 400.000 lakosú város volt, ma viszont meghaladja az 1 milliót az itt élők száma.

1945. augusztus 6-án, reggel 8 óra 15 perckor, a föld felszinétől 520 méter magasságban robbant fel a történelem első atombombája, melyet civil lakosság ellen vetettek be. A hatalmas robbanás következtében, az epicentrumban a hőmérséklet meghaladta a 3000 Celcius fokot, a hihetetlen erejű nyomás pedig négyzetméterenként 40 tonnányi erejével, másodpercek alatt mindent a földdel tett egyenlővé. Pontosan nem lehet tudni, hogy mennyien vesztették az életüket, de becslések szerint a robbanás pillanatában felszabaduló hihetetlen hősugárzás és nyomás hatására 100.000 ember húnyt el, majd szörnyű égési sérülések és a radióaktív sugárzás következtében a halottak száma 1945. december végére megközelítette a 400 ezret.

Érdekes viszont, hogy a robbanásban az akkori Ipari és Kereskedelmi Központ épületének acél-és betonszerkezete, szinte teljesen érintetlen maradt. Az épületben tartózkodók azonnal szörnyethaltak.  Az épület romjait, hosszas viták során ugyan, de a város vezetősége mementóként megőrizte az utókor számára, melyet aztán az UNESCO 1996-ban, Kína és az Egyesült Államok vétója mellett, a Világörökség részévé nyilvánított.

A-Bomb Dome acélszerkeztű kupolájával még a hatalmas robbanásnak is ellenállt 

Egy korabeli fotó, mely ugyanezt az épületet ábrázolja, közvetlenül a bombázást követően
Az épület mögött látható T-alakú híd volt a bombázás célpontja

Az A-Bomb Dome-tól kb. 10 perc sétára található a Peace Memorial Park, ahol minden évben augusztus 6-án megemlékeznek az első atombomba áldozatairól.

Az íven áttekintve az A-Bomb Dome kupolája látható a háttérben 

Érdekes és egyben szívet melengető is volt látni, hogy a japánok mennyire kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy gyerekek tanuljanak Hiroshimáról. Mint megtudtam, minden iskolásnak ugyanis kötelező ellátogatni ide a Peace Memorial Parkba és a történelem oktatásuk fontos fejezete Hiroshima és Nagasaki. Pedig hát Japán is a vesztes oldalon állt, és csupán az atombomba késztette kapitulálásra. És mindezek ellenére mégsem nevezik őket úton útfélen nacionalistának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése