2011. május 30.

Megváltozott munkarend

Érdekes hírrel lepett meg bennünket, TMC alkalmazottakat a TOYOTA. Mint azt valószínű minden kedves olvasóm tudja, Japánban komoly áramellátási zavarok léptek fel a fukushimai atomerőműben bekövetkezett súlyos baleset következtében. Ez gyakorlatilag kihat az egész ország áramellátására.

Mivel nyáron a rendkívüli meleg és párás levegő miatt mindenhol légkondicionálást kell alkalmazni, ami természetesen hatalmas villamosenergia-felhasználással jár, a Japán Autógyártók Szövetsége (JAMA) - megjegyzem nagyon helyesen - önkéntes korlátozást vezetett be. Ennek értelmében, a terhelési csúcsokat csökkentendő, a július 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban, valamennyi autógyár a hétvégén, azaz szombaton és vasárnap fog dolgozni, míg a pihenőnapok csütörtökön és pénteken lesznek.

Az ötletet természetesen jónak és támogatandónak tartom, mert ezzel tényleg valamelyest ki lehet egyenlíteni a terhelési - fogyasztási - csúcsokat. Bár nem tudom ez Aichi prefektúrában valójában mennyit fog számítani, hiszen itt a legtöbb vállalat valamilyen módon a Toyotához kapcsolódik, azaz szintén átáll a szombat-vasárnapi munkarendre.

No persze azért nem lennénk Japánban, ha ennek, az egyébként jó ötletnek, nem lennének vadhajtásai. Engem sokszor a 70-es évek kommunista időire emlékeztetnek azok az ún. fogadalmak, amiket a vállalat tesz. Pl. ilyen, hogy a fenti időszakban csökkentsük 15%-kal az energiafelhasználást.

Na most ez azt vonja maga után, hogy agyalágyultabbnál agyalágyultabb, mindenkire kötelező érvényű intézkedéseket hoznak. Ilyenek például, hogy minden 2. világítótestet eltávolítottak. De ez még semmi. Az irodában nem lehet használni telefontöltőt, USB ventilátort, kiegészítő billentyűzetet a laptopokhoz, második monitort stb!!! Most el lehet képzelni azt, hogy nyáron, amikor az irodában 28-30 fok van, mennyire fog hiányozni a szinte mindenki által használt USB ventilátor. Hihetetlen számomra, hogy mennyire nem számít a hatékonyság kérdése. Inkább elnézik, hogy az emberek szinte nulla teljesítményt nyújtanak, viszont nem használnak USB ventilátort!

Persze rajtam azért nem olyan egyszerű kifogni! A magyar gyerek használja az eszét... így tehát vettem 4 darab tölthető elemet, és elemről fogom napközben járatni a ventilátoromat, majd szépen az elemeket hazaviszem, és otthon feltöltöm. Kérdezem én, az ország energiamérlegében ennek milyen hatása van? Szerintem egy nagy nulla!

De mára ennyi elég, nem bosszantom magam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése