2010. október 4.

Orvosi vizsgálat

A mai nap legfontosabb eseménye és érdekessége a címben jelzett orvosi vizsgálat volt. No nem azért írom le, mert beteg lennénk, sokkal inkább azért, hogy bemutassam a japán egészségügyi ellátás egy apró szeletét. Ugyan a rájás kalandom során volt már némi lehetőségem betekinteni egy kisvárosi japán kórház életébe, de úgy gondolom a mostani példa pedig azt az alapvető gondolkodásbeli különbséget fogja érzékeltetni, ami a japán és az európai munkáltatók között, a dolgozók egészségének megőrzése tekintetében rejlik.

A történet ott kezdődik, hogy 44 éves lettem. Ezt ugyan már leírtam, de ez azért is fontos, mert a Toyotánál minden 40 év fölötti dolgozónak 4 évente, vagyis ha az évszáma osztható 4-gyel, átfogó orvosi szűrővizsgálaton kell átesni. És mit tesz Isten, mivel én már (sajnos) elmúltam 40 éves, a jelenlegi életkorom pedig maradék nélkül osztható 4-gyel, ezért nekem is részt kellett vennem egy ilyen vizsgálaton, amire a mai napon került sor.

Nos Japánban általában nagyon sok minden fordítva történik mint az öreg kontinensen. Ezek közül sok dolog jó, sőt akár példa értékű is lehet, sok dolog viszont meglehetősen furcsa.

Az előbbi kategóriába tartozik például az is, hogy itt a munkavállalók egészségének megőrzése nemcsak az egyén lehetősége, hanem a munkáltató kötelessége is egyben! Igen ez valóban így van, tehát nem csak az egyén érdeke, hogy törődjön az egészségével - az otthoni viszonyokat ismerve ha egyáltalán futja rá - hanem a munkáltató kötelessége is egyben.

Ez a Toyota esetében azt jelenti, hogy a vállalat évente minden dolgozónak ingyenes általános orvosi ellenőrzést, 4 évente pedig szintén ingyenes, teljeskörű vizsgálatot biztosít. És itt valóban teljeskörű vizsgálatot kell érteni, kezdve az olyan rutin ellenőrzésektől, mint vérnyomás, vérkép, vizelet, széklet, hallás és látásvizsgálat, az EKG-n és a garat ultrahangos vizsgálatán keresztül a tűdő CT szkenneléséig.

Az esemény "koronája" viszont minden kétséget kizáróan a gyomor röntgen volt. Aki már átesett ilyen vizsgálaton, az tudja, hogy ehhez kb. 2 dl. bárium-kását és szódabikarbónátot kell elfogyasztani. Na ez aztán mondanom sem kell nagyszerű volt, mert hát egyrészt a báriumnak borzalmas az ize, másrészt pedig rendkívüli módon felpuffaszt. Olyannak éreztem a gyomrom, mintha robbanni készülne, ezen kívül pedig minden lehetséges nyíláson át minél hamarabb távozni akar a szervezetből. Na ezt azért nem részletezem tovább.

Viszont ha mindezért fizetnem kellett volna, szerintem egy fapados Corolla árát biztosan ki kellett volna csengetnem. Mivel a Toyota nagy cég, ezért természetesen saját kórházzal rendelkezik, ami Toyota City mellett, a számora kissé giccses kinézetű, és fellengzős hangzású Foresta Hills nevű szabadidőközpontban kapott helyet.

És nem is akármilyen kórház ez. Sok hazai egészségügyi intézet, már legalább is ami a szadeszosok ámokfutás után még megmaradt, bőven megirigyelhetné. Véleményem szerint több milliárd forintnyi műszerrel és orvosi eszközökkel rendelkezik. Csak CT gépből 3-at számoltam meg.
Az alábbi képen az épület látható kívülről. Megjegyzem, hogy a kisebb cégek esetén a dolgozókat magán klinikákba küldik el az ilyen és ehhez hasonló vizsgálatokra.

Welpo Clinic - Toyota City Foresta Hills

Most pedig indulok, hogy a még bennem lévő maradék báriumtól is megszabaduljak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése