2010. augusztus 17.

Úton Tokióból Hakone felé, avagy Kamakura az ősi Japán főváros

Tokió után vissza indultunk Nagoyába. Azonban nem mentünk egyenesen Nagoyába, hanem másfél napra még útba ejtettük a Fuji-hegy közelében található csodálatos hegyi üdülőparadicsomot, Hakonét.
Hakone Tokiótól kb. 100 km-re délnyugatra található, és ha tiszta az idő, innen már jól látható Japán legmagasabb és legismertebb hegye a Fuji.
Tokióból reggel 9 óra után indultunk el, de mivel nem akartunk sietni, inkább a kicsit hosszabb, de az óceán partja mentén végigvezető utat választottuk.

Tokióból kifelé menet átmentünk a híres Odaiba Rainbow hidon
Ugye mennyire hasonlít az Erzsébet hídra?

Látkép az Odaiba Rainbow hídról a Tokió-öbölbe


Tokiót elhagyva elsőként Yokohamát érintettük, pontosabban szólva annak csupán a szélét. Félelmetes micsoda hatalmas kikötő. Hosszú-hosszú kilométereket autóztunk, és mást sem lehett látni a tengerparti oldalon, mint óriási darukat és a kikötőkben horgonyzó hajókat.

Pillanatkép Yokohama kikkötőjéről
Yokohama, a maga közel 4 millió lakosával, egyébként Japán 2. legnagyobb városa.
További érdekessége, hogy ez a város volt az első, valamikor a 19. század közepe felé, ahová Japán, az akkori szinte teljes elszigeteltsége idején kereskedőhajókat engedett be Angliából, Hollandiából és Portugáliából. De most hagyjuk Yokohamát, térjünk inkább vissza a Hakonéba vezető útra.

Egyébként a hosszabb utat nemcsak azért választottuk mert ez a Csendes-óceán partján visz végig, hanem azért is, mert így útba ejthettük Kamukura városát is.
Nem pontosan tisztázott, hogy mikortól, de valamikor az 1100-as évek elejétől az 1200-as éveg végéig itt volt az akkori Shogunátus székhelye, tehát de facto Kamakura tekinthető az akkori Japán fővárosának.
A fővárosok sorában ezt követte Kyoto. De erről magy máskor.

Kamakura látványosságai közé tartozik egy az erdőben tornyosodó, bazi nagy budha szobor. Szegénykém több mint 13 méter magas, bronzból készült 200 tonna súlyú öntvény, ami már közel 800 éve vigyázza az erdő békéjét. Japánban a budha hívők természetesen nagy tisztelettel adóznak előtte. Számunkra inkább csak érdekesség volt.

Kamakura Daibutsu - vagyis óriás budha szobor
A képen látható 4 alak közül melyik a kakuktojás?
Már megint elkalandoztam az eredeti témától, tehát térjünk vissza Hakonéhoz.
Mivel tényleg nem siettünk, ezért csupán valamikor délután érkeztünk meg Hakonéba, illetve az ottani szállodánkba. Pontosabban szólva, egy Ryokan-ban, vagyis egy autentikus Japanese Style Inn-be.
De erről majd legközelebb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése