2009. október 31.

Kirándulás Kiotóba - avagy kik is valójában a gésák

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, Endre Atyával ellátogattunk Kiotóba, a régi császári városba. Kiotó kb. 200 km-re fekszik Nagoyától délnyugati irányban. Kiotóba a híres japán shinkansen vonattal utaztunk.
A 200 km-es távolságot 35 perc alatt teszi meg, és kb. 10-15 percenként megy egy-egy vonat.

Ezt a jobb érthetőség kedvéért úgy kell elképzelni, mintha otthon a Budapest - Debrecen utat 35 perc alatt tenné meg a vonat! Ugye milyen hihetetlenül hangzik így? Vajon mikor fog a MÁV itt tartani? Különösen most, amikor az országot tönkretevő tolvaj, kommunista rablóbanda újabb 1000 km vasutvonatalt kíván felszámolni. Micsoda mérhetetlen rombolás!
Na de térjünk vissza Kiotóhoz! Érdekes város, különösen érdekes a modern Japán és az ősi Budha és Shinto templomok keveréke. Nekem legjobban a város Gion negyede tetszett, ami tele van apró üzletekkel, keskenz kanyargós utcákkal. Ezeken az utcákon esténként kimonóba öltözött Japán lányok korzóznak, falhehérrel festett arccal, a fejükön kb. 2 kilónyi díszítékkel és10 centiméter magas fapapucsukban tipegve.





Természetesen ők nem igazi Gésák, hanem csak a hangulat kedvéért, vagy esetleg az ősi szokások ápolása érdekében öltik magukra anyáik kedvelt ruházatát.

Nálunk valami érthetetlen oknál fogva, vagy a tudatlanságból fakadóan, a Gésa jelentése megleheősen eltorzult, és inkább a kurvával azonosítják. Pedig ehhez SEMMI közük!

Sőt, Japánban nem is igazán használják a gésa szót. A gésa megnevezésére a geiko kifejezést használják, ami annyit jelent, hogy "művészetekkel élő nő” (a „gei” szó művészetet jelent, a „ko” pedig a nőnemű jelző).

A fiatal, még tanuló gésa lányokat pedig Maiko-nak hívják.

Aki többet szeretne tudni a gésákról, az olvassa el Arthur Golden, Egy gésa emlékirati című regényt, vagy nézze meg a regény alapján 2005-ben készült Oscar-díjas filmet.


A gésa valójában rendkívül jól képzett, tanult, művelt és főként a japán etikettben teljesen jártas társalkodó és szórakoztató nő. Tud zenélni, táncolni, a japán virágkötésben és a teaművészetben jártas. Tehát aki azt hiszi, hogy szexuális szolgáltatásokat is nyújt, akkor az nagyon nagyot téved!

A város város lakossága eléri a 1,5 millió főt. 1997 decemberében itt határozták el a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásával foglalkozó egyezmény létrehozását, ami később Kiotói jegyzőkönyv néven vált ismertté.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiot%C3%B3#Testv.C3.A9rv.C3.A1rosok

Természetesen a város egyéb nevezetességeit, mint a Arany Pagoda vagy a Császári Palota is megtekintettük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése