2011. augusztus 25.

A néhány együtt töltött nap krónikája - 2. rész: MIYAJIMA

Toyamából hazafelé útbaejtettük a Japán tenger partján fekvő Kanagawa városát. Itt ugyan nem sok időt töltöttünk, éppen csak annyit, hogy megtekintettünk a város nevezetességét a Kanagawa kastélyt.
Ezt még gyakorolni kell


Kanagawa utcáin két magyar riksa

Úton visszafelé Nagoyába - Kanagawa kastély
 Másnap, augusztus 10-én, korán reggel ismét felkerekedtünk, hogy a Hiroshimától kb. 30 km-re fekvő Miyajima szigetet meglátogassuk. Hiroshima egyáltalán nincsen közel Nagoyához, közel 500 km a két város közötti távolság, de a Shinkansen mindezt 2 és fél óra alatt legyűri. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy vajon a MÁV mikor lesz ilyen szinten? És nem csak a sebesség a lenyűgöző, hiszen a belga Thalis, a francia TGV, vagy a német ICE is megy ekkora tempóval, de az a hihetetlen tisztaság, másodpercnyi pontosság, udvarisság, egyszerűen elképesztő.

Hurrá, utazunk

Ez egy másodosztályú kocsi a Shinkensen
Hikari -szuperexpresszen
Hiroshima főpályaudvarán aztán egy másik vontara - ami leginkább a budapesti HÉV-re emlékeztetett -szálltunk át, amivel Miyajimaguchi városrészig kellett elmennünk. Mivel Miyajima szigetét a szárazfölddel út nem köti össze, a hátralévő pár kilométert komppal tettük meg.

A kompról már jól látszott  a sziget jelképe, a tengervízből kimagasló "Tori". Ahogy az itt élőktől hallottuk, a sziget eredeti neve  Itsukushima (厳島), Miyajima (宮島) csupán egy népszerű elnevés, melynek jelentése "Shrine-island".

A tenger kiemelkdő tori, háttétben pedig Miyajima szigete
A boldog apa a két gyönyörű gyermekével
Ugyanúgy, mint a japán történelem során mindvégig, Miyajima ma is szent helynek számít, ahol a sintó és buddha vallás jellegzetes együttélése figyelhető meg. A sziget tele van a sintóista vallásra jellemző pirosra festett egyszerű "torikkal" és díszes buddha templomokkal.


5 emeletes pagoda

Bea éppen a buddha szertartás szerint vízzel önti le a szobrocskát

Nekünk, de különösen a gyerekeknek a sziget egy másik jellegzetessége, az utcákon csatangoló őzek tetszettek. Egyik-másik példányuk kimondottan erőszakos volt. A kompról leszállva fagylaltozni kezdtünk, amire persze egy kedves őzike azonnal ott termett, és kitartóan elkezdett utánunk jönni. Addig-addig kunyerált, míg én oda nem adtam neki a fagyim felét.

Ez az éhenkórász Brigi fagyijára pályázott

Ez pedig Beát vette támadásba


Miután megette a fagyimat jóllakottan leheveredett az árnyékban

Az őzek mellett állítólag majmok is élnek itt mivel hatalmas, erdővel borított hegy emelkedik a szigeten. El is indultuk, hogy felmásszunk az 500 méter magasan lévő csúcsra, de aztán közösen úgy döntöttünk, hogy 32 fokban, 95%-os páratartalom mellett ez mégsem jó ötlet. A felvonót pedig pont most zárták be karbantartás miatt.

Tipikus japán angol felirat
Felvonó 10 percre (ha kicsit szaladsz akkor csak 7)

Délután 3 óra körül aztán kellemesen kitikkadva visszaindultunk Hiroshimába, ahonnan ismét Shinkansennel "repültünk" vissza Nagoyába. A visszaút egy kicsit tovább tartott, mivel Osakában át kellett szálljunk, illetve innen Nagoyáig, a Shinkansen Kodoma változatával mentünk, ami minden városban megáll.

Itt még a "főutcán" sétálgatunk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése