2011. július 23.

Vendégségben a Toyota Motor Hungary első elnökénél

Váratlan vacsorameghívást kaptam Yoshida Úrtól. Tavaly októberben, amikor Gábor barátom és Piroska itt jártak nálam, akkor találkoztam utoljára Yoshida Úrral. Akkor abban maradtunk, hogy egyszer majd meghív magukhoz is. Elég hosszú idő telt el az utolsó találkozás óta, de mint megtudtam, Yoshida Úrék éppen építkezésbe fogtak. Ugyanis a fia, aki a Denso-nál dolgozik, odaköltözik hozzájuk a családjával együtt.

Érdekes volt megtudni tőlük, hogy a Toyoake-i házuk ugyan még csak 25 éves, de az egészet elbontják, és ugyanarra a telekre felhúznak egy nagyobb, magasabb házat. Mindez a régi ház elbontásától kezdve az új ház kulcsrakész felépítéséig 3 hónapot vesz igénybe. Persze itt Japánban a házak nem olyan erősek mind odahaza, gyakorlatilag minimális alapra, előre gyártott panalek összeszerelésével húzzák fel az épületet pillanatok alatt. Egy épületet átlagosan csupán 40-50 év élettartamra terveznek!!!!
De visszatérve a vacsorához, el kell mondjam, hogy mindhárman kiválóan éreztük magunkat. Yoshida Úr és kedves felesége előhúztak egy régi fényképalbumot, melyben szépen abc rendbe szedve sorakoztak az akkori magyar Toyota márkakereskedők. Sok közülük ma már nem tagja a Toyota családnak, Náfrádi, M3, Kocsis, Újhelyi, Jukó, Troska, Twin, Tromf stb. Micsoda emlékek!!!

De a még meglévőket is csodálkozva szemléltem, hogy milyen fiatalok voltunk még akkor. Aztán Yoshida Úr megmutatta a márkakereskedőktől, búcsúajándékba kapott Búsuló Juhász faszobrot is, illetve a hozzá kapcsolódó fényképeket, amin Sávos Lajos bácsitól átveszi a faszobrot.
Lajos! Azóta is nagy becsben áll a szobor, az előszobában üdvözli a ház vendégeit.

Yoshida Úr felesége pedig megmutatta herendi porcelángyűjteményét, illetve elmondta, hogy már kétszer is járt azóta Magyarországon, többek között Herenden, ahol a porcelánfestészetet tanulta. Japánban pedig havonta egyszer eljár egy magyar tanárhoz, akit ha jól tudom Marczis Miklósnak hívnak, és a herendi manufaktúra porcelánfestője volt.

Természetesen nem kerülhettük meg az otthoni sajnálatos eseményeket sem. Aki jól ismeri a magyar Toyotát tudja miről beszélek, aki pedig kevésbé, azok kedvéért megemlítem, hogy azt a gyalázatos eseményt vitattuk meg, hogy miért kellett felmondani 7 dolgozónak, akik közül 6-ot még Yoshida Úr vett fel. És mindezt egy olyan ember tette, aki ellen ittasan elkövetett baleset okozásáért rendőrségi vizsgálat zajlik, vélhetően korrupciós pénzek is tapadnak a kezéhez, és akit mindezek miatt néhány héttel később visszarendeltek Brüsszelbe.

Sajnos Yoshida Úr már nyugdíjas és nem tud tenni semmit! Az Ő idején ilyen nem történhetett volna meg. Így csupán a megdöbbenését és sajnálatát fejezte ki.

Ezen médián keresztül is üdvözletét küldik mindketten minden volt és jelenlegi Toyota munkatársnak.
Vacsoraasztal, a háttérben herendi porcelánok

Kissé megöregedve de vidáman élnek Toyoakében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése