2010. november 15.

Kirándulás a kollégákkal Nagiso-ba

Lassan az ősz végéhez érünk, de Japánban ilyenkor még mindig nagyon kellemes az idő. Ami pedig igazán széppé varázsolja az őszt, hogy november közepére csodálatos színpompát öltenek az erdők. Ellentétben Belgiummal, ahol az első öszi hideg, szeles napokat követően szinte egycsapásra eltűnnek a fákról a levelek, itt Japánban mindez nagyon lassú, hosszan elnyúló folyamat.
Színekben pompázó erdők

Tipikus őszi tájkép
 
Ilyenkor Japánban az emberek felkerekednek, hogy a tél beállta előtt még egyszer utoljára kimenjenek megcsodálni a természetet, és gyönyörködjenek az erdők hihetetlen színpompájában.
Így tettünk mi is. Kollégáim szervezésében vasárnap (nov. 14-én) elutaztunk a Nagano prefektúrában lévő Nagiso nevű kisvárosba. Nagiso egyébként Gifu és Nagano prefektúrák határvonalán terül el, és érdekessége, hogy az 1600-as években, az Edo időszakban itt húzódott végig az Osakát Tokyóval összekötő főút. Mi is ennek egy részét követe közel 15 km-es gyalogtúrát tettünk a hegyekben.

Indulásra készen Nagiso-ból
Az első település
Az út első állomása a Nagisotól 3.1 km-re fekvő Tsumago postaváros volt, ahol egy kisvendéglőben gyorsan megebédeltünk, mielőtt a Tsumagót Magoméval összekötő, kimondottan emelkedős résznek nekivágtunk volna.

Ebéd egy tipikus japán vendéglőben
Menü: udon tészta és tempura

Már az út elején feltűnt, de akkor még nem értettem miért, de nagyon sok túrázó a hátizsákján apró csengőt viselt. Először azt gondoltam, valami helyi szokás, mert ugye pl. ausztriában vagy a svájci alpokban a tehenek nyakán van a kolomp, és nem az emberekén. De mivel Japánban minden fordítva van, mint ahogy mi azt megszoktuk, ezért különösen ezen sem lepődtem meg. Aztán  Tsumagóból elindulva megértettem, hogy miről van szó. Ugyanis itt az erdő tele van medvékkel! Az út során kb. minden kilométernél kihelyeznek egy nagy harangot, amit az arra járó túrázók nagy lelkesen megkondítanak. Ki is van rá írva, még angolul is, hogy "Kongasd meg a medvék ellen". Sőt az erdei úton még medvére figyelmeztető táblákat is elhelyeztek.



Szerencsére medvével azért nem futottunk össze. Útunkat folytatva végül kellően elfáradva megérkeztünk a célállomáshoz Magoméba, ahonnan aztán busszal mentünk át a legközelebbi kisvárosba. Itt pedig ismét vonatra szálltunk és visszavonatoztunk Nagoyába.


Végre megérkeztünk a célhoz


Úton hazafelé, kedves kollégám Konno-san




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése