2010. április 4.

Az első Hanamim

A jó idő beköszöntével együtt virágba borultak a cseresznyefák. Tényleg gyönyörű látvány!
Itt Nagoyában is, illetve a környező városokban is a parkok tele vannak cseresznyefákkal. Azért ezek a cseresznyefák elsősorban csak dísznövények. Nem úgy mint szegény megboldogult nagymamám kertjében lévő öreg cseresznyefa, ami minden évben mázsaszám termette a finom, ropogós, már-már fekete nagyszemű cseresznényét. Szóval ezek a fák csak díszként szolgálnak, de ilyenkor március végétől április közepéig csodálatos színbe öltöztetik az utcákat, parkokat és tereket.

  

A japán emberek nagyon kedvelik, illetve nagy tisztelettel adóznak a cseresznyefa virágzásnak. Ilyenkor mindenki kimegy a természetbe és a virágba borult cseresznyefák alatt csaladok, barátok, munkahelyi közösségek együtt piknikelnek. Ezt hívják Hanami-nak!

Mivel a cseresznyevirágzás egy kb. 2 hetes időszakaszra korlátozódik, ezért ilyenkor rengetegen szerveznek Hanamit a környező parkokban és tereken.

Pénteken ESTE én is egy ilyen Hanami partin vettem részt a kollégákkal. Először nem értettem, hogyen lehet a cseresznyefa virágzást este, koromsötétben nézegetni. De hát terészetesen erre is, mint Japánban mindenre, van megoldás, ugyanis vittük a kis Honda generátort, amiről reflektorokat működtettünk. Tehát aki akar, és nem fagy le, - mivel éjszaka azért még nagyon hideg van - az akár naplemente után is élvezheti a cseresznyefa virágzást.


Ezen a képen látható, hogy a fák alá leterített műanyag fólián ülnek, és itt eszegetnek, italoznak és beszélgetnek. Figyelje meg mindenki, hogy még a műanyag fóliára sem lépnek rá cipővel!
És ami számomra mindig is ámultba ejtő Japánnnal kapcsolatban, az a csodálatos tisztaság.
A Hanami után nem dobálnak szét papírokat, sörös dobozokat, cigaretta csikkeket szanaszét, hiszen más is szeretné élvezni a természet szépségét. Mindet az utolsó fogpiszkáló szálig összegyűjtenek és magukkal visznek a végén!

Volna tőlük mit tanuljunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése