2010. január 25.

Elkezdtem motort keresni

Jó hírem van! Közeledik a tél vége! Itt Nagoyában az elmúlt hétvégén csodálatos tavaszi napsütés volt, a hőmérséklet elérte a 10 - 12 fokot. Ha tavasz, akkor pedig motorozás!


Ennek megfelelően elkezdtem motorokat nézegetni. Sajnos amikor ide kiköltöztem, kedvenc Hondámat otthon kellett hagynom, hiszen egyrészt nem fért volna bele a kiszállítható keretbe, másrészt az itteni furcsa közlekedési rendeletek miatt, az otthoni Honda CBF600-as motorom már olyan nagynak számít, hogy ehhez nem elég az európai A-kategóriás jogosítvány.


Itt egyébként a motorokat a következő osztályokba lehet sorolni.
  • 50 cm3
    hasonlóan a hazai szabályozáshoz, ezt lehet személygépkocsi jogosítvánnyal is vezetni
  • 50 - 400 cm3
    Az ehhez szükséges jogosítványt viszonlag könnyű megszerezni. Adózás és biztosítás szempontjából is ez a kategória a legkedveltebb.
  • 400 cm3 fölött
Az 50 - 400 cm3-es kategóriát további két részre lehet osztani attól függően, hogy kell-e a motorhoz forgalmi engedély.


250 cm3-ig ugyanis a forgalmi engedély csupán formalitás. Viszont 250 cm3 fölött ugyanúgy, mint az autóknál, krendszeres időközönként, kötelező műszaki felülvizsgálat alá kell vessék a járművet.


Ezért japánban rengeteg 250 cm3-es vagy attól valamivel kisebb motor található, a legváltozatosabb formában,motorelrendezésben és felszereltségben. Bármilyen meglepő, az itteni közlekedési viszonyok mellett ez a kategória a legkedveltebb.


Én úgy érzem, hogy számomra a 250 cm3 túlságosan kicsi, ezért valamilyen 400 cm3-es gépre hajtok. Sajnos a használt motorok árai meglehetősen és meglepően magasak! Különösen annak figyelembe vételével állítom ezt, hogy a 4-6 éves, kitűnő állapotó használt autóknak viszont potom ára van.


Figyelembe véve, hogy én a motort leginkább túrázásra fogom használni, és szeretek kényelmesen motorozni, a voksomat egy 400 cm3 Suzuki Scooter mellett tettem le.


http://www1.suzuki.co.jp/motor/skywave400sa/index.html







Míg Japánban SkyWave névre hallgat, addig Európában ezt a vasat Burgman néven hozzák forgalomba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése