2010. június 21.

Beköszöntött az esős szezon

Kicsit ugyan megkésve, de Nagoyába is megérkezett az esős szezon.
Ez általában június első napjaiban kezdődik, és 3-4 hétig tart.

Ilyenkor az időjárás szinte elviselhetetlen. Napközben a hőmérséklet eléri, sőt néha meg is haladja a 30 fokot. De ami igazán megviseli az embereket, az a 100% közeli páratartalom.
Amin nincsen mit csodálkozni, hiszen a 30 fok mellé ilyenkor minden nap van egy-két kiadós eső.

Azt mondják a Japánok, hogy Nagoya és Tokió számítanak nyáron a legkeményebb helyeknek, hiszen mindkét nagyváros majdnem teljesen zárt öbölben fekszik, melyet a tenger felé néző oldalt kivéve magas hegyláncok öveznek.

Szóval egyrészt a lehullott esőből, mésrészt pedig a tenger felől rendesen jön az elpárolgott víz, amit aztán a hegyek nem engednek tovaszállni. Tiszta szauna! Csak hát a szaunát ugye nem arra találták ki, hogy benne munkát végezzenek.

Az igazat megvallva, én egészen jól bírom, legalább is eddig. A munkahelyen a légkondi takarékossági okokból 28 fokra van állítva, így csak minimális mértékben enyhíti a meleget.
Szerencsére Japánban mindenre van megoldás, bármit be lehet szerezni, ami konfortosabbá teszi az életet.
Télen fűthető eszközök, nyáron ugyanezek hűthető változata kapható.

Kollégáim tanácsát megfogadva ellátogattam egy elektronika áruházba, ahol rögtön vettem 2 darab mini ventilátort, amit a számítógép USB csatlakozójába dugok, és máris egész kellemes levegőáramlást teremtek magam körül.

Egyébként hihetelen milyen dolgokat találnak ki, melyeket mind USB-rúl lehet működtetni.

http://www.usbgeek.com/prod_list.php?cat_id=036&cat=USB+Summer+Stuff

Júliusra aztán - változatlan páratartalom mellett - tovább melegszik a levegő, ami majd augusztus közepére eléri a 35-40 fokot.

Jaj NEEEEE!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése